Actie

 

Doelen uit het Werkgroep rapport “Toekomstbestendig Rhederlaag”

  • herstel en waarborgen van de veiligheid.
  • herstel en waarborgen van de vrijheid voor alle gebruikers op de plas.
  • creëren van meer rust- en ruimtemogelijkheden;
  • intensiveren van de beleving van de omvangrijke en diversiteit aan flora en fauna;
  • behoud van de cultuurhistorische waarden in het Rhederlaag zoals de stroomruggen en de kazematten.
  • beter en vrij toegankelijk maken van het schone zwemwater;
  • versterken van de unieke uitzichten op de Veluwe;
  • creëren van een zelfvoorzienende recreatieplas met een duurzaam beheer

Het rapport is hier te vinden.

 

 Rechtszaak milieuvergunning zandwinning.

De Raad van State zou gaan beoordelen of de bestuursrechter terecht de milieuvergunning van de zandwinning heeft vernietigd. Leisurelands/K3Delta hebben hun beroep ingetrokken vlak voor de rechtszitting

De plannen voor het wegzuigen van de eilanden en het uitdiepen van de Giese Plas om zand te vinden om ze weer op te bouwen zijn in elk geval van de baan. De oude loop van de IJssel blijft behouden.

Als er nog zand gewonnen wordt zal dat vooral zijn om de plannen uit te voeren en te zorgen dat er voldoende oeverlengte is om met boten aan te meren.

In de NvU en via de gemeente Zevenaar is te horen dat in het nieuwe bestemmingsplan nooit meer zand mag worden gewonnen nadat de opgestelde plannen zijn uitgevoerd. Dat betreft maximaal 1,1 miljoen m3 zand, voornamelijk van de Kop van Wentink.

 

Oeverlengte.

De oeverlengte voldoet al lang niet meer aan de eisen van het bestaande bestemmingsplan (7500 m). Behoud daarvan is bij het verlenen van vergunningen nooit getoetst. Echt zinvol, die bestemmingsplannen!

Er is nog maar ongeveer 3000 m over, de rest is met stenen belegd, veel te steil of privé oever waar niet mag worden aangelegd zoals bij het terrein van Natuurmonumenten in de Vale plas.

Er is al meermaals beloofd dat de totale beschikbare lengte zal worden opgemeten.

 

Openbare stranden.

Leisurelands heeft geleidelijk de openbare stranden gesloten en/of verpacht aan ondernemers. Er is nog maar weinig over. Eigenlijk zijn er nog maar 3 stukken. Het strand aan de noordkant, het naaktstrand bij Rutgers en het strand bij Giesbeek. Lathum heeft niets meer. De speeltuigen en de volleybalvelden bij de stranden zijn opgedoekt, waardoor die steeds minder aantrekkelijk worden. Je ziet het aan de toiletgebouwtjes waarvan er meerdere op niet meer toegankelijke plekken staan.

 

Promotie van het Rhederlaag.

Alleen Leisurelands heeft een flyer met verouderde kaarten.

Als je op internet kijkt wat er in Gelderland te doen is staat het Rhederlaag daar nooit bij! Alleen de Nederlandse watersporters kunnen deze prachtige plas vinden. Het is  misschien wel de mooiste van Nederland!!! Zeilen met de Posbank op de achtergrond! Uniek!

De enige promotie is die gedaan wordt door de ondernemers voor hun camping of jachthavens.